Top

Materialen

De heren sieraden van Heren-Armband.nl zijn gemaakt van diverse materialen met ieder zijn specifieke eigenschappen.
 
Materialen
·         Roestvrij staal
·         Metaal
·         Leer
·         Rubber
·         Paracord
·         Hout
·         Kurk
·         Steen
·         Canvas & Koord
 
 
 *Let op!  Heren armbanden met een magneetsluiting zijn niet geschikt voor personen met een pacemaker.*
 
Veelal worden de heren sieraden aangeboden in een combinatie van bovenstaande materialen. Zo zijn er bijvoorbeeld heren armbanden van hoogwaardig staal, met of zonder zwarte coating, gecombineerd met rubber. Of paracord met een hoogwaardige stalen sluiting. Leer wordt vaak gecombineerd met metaal of steen.
 
Roestvrij staal (RVS of Stainless Steel) is relatief hard en duurzaam. Het is zilverachtig van kleur en zonder vlekken, corrosie of roest zoals veel andere staalsoorten. Het wordt vaak gebruikt voor mode sieraden. Heren armbanden, kettingen en ringen zijn vaak gemaakt van roestvrij staal. Roestvrij staal blijft mooi en is kleurvast. Bovendien is roestvrij staal hypo-allergeen. Logisch dat RVS sieraden dé trend op het gebied van heren sieraden is.
Alle edel stalen sieraden zijn in gewaarborgd staal 316L (= duurzaam, roestvrij, anti-allergisch en anti-magnetisch). Roestvrij staal kun je eenvoudig met een zachte doek opwrijven om de mooie glans te behouden.
 
Metaal is relatief hard maar kan gaan roesten. Metaal is er in tal van legeringen (mengingen). Voor modesieraden wordt soms een metaal voorzien van een toplaag welke er met het dragen af kan slijten. Onder de toplaag zit dan vaak een bronskleurig metaal. Dat is NIET het geval bij edel staal/roestvrij staal/stainless steel/RVS.
 
Leer is een natuurproduct en kan daarom steeds van vorm en tekening verschillen. Leer is duurzaam, kan worden geverfd in vele kleuren en is hypo-allergeen. Leer kan door vocht verharden. Wij adviseren dan ook om bij het baden of zwemmen je leren sieraden niet te dragen. Leer kan door  transpiratievocht en huidvet donkerder gaan kleuren. Dat verschijnsel hoort bij leer en wordt dan ook niet als klacht aangemerkt. Leren sieraden en andere leren voorwerpen worden alleen maar mooier en krijgen meer karakter naarmate ze ouder worden. Leer kun je eventueel onderhouden door het in te wrijven met leervet om het leer soepel te houden. Voor sieraden wordt dat echter zelden gedaan.
 
Rubber is een natuurproduct en wordt doorgaans in de kleur zwart in sieraden gebruikt, veelal in combinatie met roestvrij staal. Rubber is een flexibel en poreus materiaal wat slecht tegen zout en chemicaliën kan. Draag je rubberen sieraad dus niet tijdens baden en zwemmen.
 
Paracord is een duurzaam zeer sterk synthetisch koord materiaal wat enorm veel gewicht kan dragen. Dat is ook de reden dat het veel wordt gebruikt in de klimsport. Paracord is er in vele kleuren. Soms worden er in 1 koord meerdere kleuren draad verwerkt. Het koord is kleurecht. De grote toepasbaarheid maakt dit materiaal tot een populaire speler in de trendy sieradenmarkt. Wanneer paracord nat wordt kan het een kleine krimp vertonen. Het koord kan tegen zeewater maar bij de XXTRESS banden kan de sluiting niet tegen zeewater waardoor deze niet geschikt is om mee te zwemmen. Alle andere paracords zijn dat wel. Verder is paracord hypo-allergeen.
 
Hout wordt steeds populairder om in- of als sieraad te verwerken. Er zijn vele houtsoorten die hiervoor gebruikt worden. Hout is duurzaam, relatief zacht materiaal en kan door verschillende invloeden verkleuren. Momenteel zijn de gekleurde houten kralen razend populair. Wij hebben ze in stoere robuuste mannelijke tinten. Hout is hypo-allergeen en wordt door de natuurlijke uitstraling veel gecombineerd met (edel)steen en leer. Hout behoeft geen onderhoud.
 
Kurk is een opkomend materiaal voor het gebruik in sieraden. Kurk is helemaal 100% natuurlijk ECO en wint daarom snel aan populariteit. Het is ook milieu- en diervriendelijk, recyclebaar en biologisch afbreekbaar. Kurk draagt heerlijk, is lichtgewicht en water afwerend. Bovendien is het materiaal zeer flexibel. Een vlekje op kurk is eenvoudig te verwijderen met een sopje en een zachte doek.
 
Steen wordt al sinds mensenheugenis gebruikt om sieraden van te maken. Omdat wij steeds milieubewuster (ECO) gaan denken en omdat de variatie enorm is, wordt steen steeds belangrijker als materiaal voor het maken van sieraden. Naast gewone steensoorten wordt er veel gebruik gemaakt van (half) edelstenen. Naast de schoonheid van de stenen worden er specifieke helende eigenschappen aan (edel)stenen toegeschreven. Steen is duurzaam en hypo-allergeen en behoeft verder geen onderhoud.
 
Canvas is een verzamelnaam voor een bepaald soort textiel gemaakt van hennepvezels.
Koord is een verzamelnaam voor gedraaid of gevlochten touw in een variatie van materialen.